Vegan těhotenství a děti

Vegan těhotenství a veganství u dětí.

Veganství je pro někoho stále citlivé téma a co teprve v souvislosti s těhotenstvím a dětmi. Píšu proto svoje zkušenosti k prolomení ledů mezi veganama a karnistama
Nejdřív teorie, potom moje praxe a krevní testy.

V článku najdete:

Známé osobnosti

Vyvážená veganská strava je vhodná i pro děti, těhotné a kojící ženy. Důkazem jsou odrostlé veganské děti mezi námi i v řadách celebrit, sportovců a kulturistů. 
 
U nás jde příkladem Filip Futák (vegan od narození), který je mezinárodním mistrem Slovenska v brazilskému jiu jitsu. I jeho mladší bratr Štěpán dosahuje skvělých výsledků.  

Filip Futák (vegan od narození), který je mezinárodním mistrem Slovenska v brazilskému jiu jitsu.
“Konkrétní odpověď na otázku, jestli se dá dlouhodobě vrcholově sportovat na stravě bez masa a jestli je dobře poskládaný vegan jídelníček vhodný pro děti. Zleva: Vladimír Futák, Mistr ČR v kyokushin karate (nejtvrdší forma plnokontakního karate, black belt), bez masa přes 30 let, přes 25 let vegan. Filip Futák, 11 let, vegan od narození, vítěz otevřených Mistrovství ČR a Slovenska v brazilském jiu jitsu, Vicemistr Evropy v BJJ (submission only), MMA bojovník (poslední zápas vyhrál submission za 15 vteřin). Štěpán Futák, 9 let, bez masa se stravuje od narození, vicemistr ČR a Evropy v BJJ. Jan Müller, thaiboxer, Mistr světa WKA, Mistr Evropy S1, Mistr ČR v supertěžké váze, bez masa se stravuje přes 30 let, vegansky přes deset. Zdroj: Vegan-fighter.com

Další známé osobnosti, jejich myšlenky a zkušenosti s veganstvím zabraly hodně místa, tak jsem je dala raději do nového článku zvlášť tady.

Rozhodně stojí za zkouknutí proslov herce a vegana od dětství Joaquina Phoenixe při přebírání Oscara. Taky řeč Hudebníka Mobyho, zpěvačky Alissy a najdete tam další osobnosti jako Philip Wollhen, Gary Yourofsky, Joe Carlsbone. Dokonce i Leonardo da Vinci nejedl maso a kritizoval kradení kravského mateřského mléka. 

Teorie stravování podle krevních skupin 

Možná se k vám dostala kniha nebo jen rada, co byste měli a neměli jíst podle toho, jakou máte krevní skupinu. 

Eliška Selinger, studentka medicíny a popularizátorka vědy, která se věnuje biomedicínskému výzkumu se k tomuto tématu vyjádřila na přednášce o správné veganské výživě na Veggie Parade.

Vysvětlovala, že je to starší a dnes již překonaná teorie, která byla založena na tom, že krevní skupiny vznikaly postupně evolučně a podle toho, ve kterém evolučním období člověka konkrétní krevní skupina vznikala, tak bychom se měli stravovat, protože je na to ta krevní skupina takto zvyklá. A údajně špatně reagujeme na potraviny, které do této kategorie nepatří. Nejstarší byla údajně krvní skupina 0, takový ten masožravec, nějaké plody a žádné obilniny.

➸ Ale ukázalo se, že všechny krevní skupiny vznikaly dřív než tato evoluční období člověka.  
➸ Dále se prokázalo, že krevní skupina 0 není nejstarší, ale nejmladší, což bylo v rozporu s touto teorií.  
➸ Také se dělaly testy reakcí na konkrétní potraviny a neprokázalo se, že by to té konkrétní krevní skupině vadilo.

Vegan má vyšší cíl a záměr, než vlastní chutě a populární výživové směry. Je to člověk, který odmítá podporovat násilí všeho druhu a rostlinné stravování si vybral především z etických, enviromentálních (nebo i zdravotních) důvodů.

Většina populace má možnost volby. Na místě kde nejsou příznivé podmínky a rostlinná strava není dostupná, je pochopitelné, že místní lidé jí maso a živočišné produkty pro přežití. I moje dcera ví, že kdybychom uvízli na opuštěném ostrově, což se nám děje běžně :), museli bychom si ulovit třeba rybu pro přežití. Samosebou ví, že lidé jsou různí a tak je to v pořádku, ani ve školce a v okolí konvenčně se stravujících lidí není problém. Dcera je s tím v souladu a když se jí okolí ptá proč nejí maso, tak prostě odpoví, že zvířata nejí nebo že kravské mateřské mléko patří telatům. Lidé nejsou telata a u nás nežijeme v bídě a chudobě, tak nepotřebujeme konzumovat mateřské mléko jiného živočišného druhu ani v dospělosti.

Sója není zdravá potravina

V asijských zemí se konzumuje sója po tisíciletí. Je zajímavé, že odpůrcům sóji vadí rostlinné hormony fytoestrogeny, které jsou rozdílné od našeho estrogenu, ale hormony v kravském mateřské mléce nikomu nevadí a k tomu konzumenti živočišné stravy nepřímo jí krmnou GMO sóju, která se pěstuje právě pro hospodářská zvířata. Ano světová produkce sóji je z většiny pěstovaná pro hospodářská zvířata a ne pro veg(etari)any.

Osobně mám ve svém blízkém okolí lidi se zdravotními problémy štítné žlázy, a přitom nejsou konzumenti sóji, naopak hojně a denně konzumují kravské mateřské mléko a výrobky z něj.

➸ Článek na toto téma je třeba tady od soucitně.cz.
Tady najdete přepis velmi zajímavého rozhovoru o sóje s Dr. Markom Messinom, PhD. „ktorý získal PhD. v odbore výživy na Štátnej Univerzite Michigan (USA). Bol dlhoročným riaditeľom odboru Výživa a onkologické ochorenia na Národnom onkologickom inštitúte (Maryland, USA). V súčasnosti je spoluvlastníkom edukačnej akciovej spoločnosti Nutrition Matters, Inc. (Záležitosti týkajúce sa výživy). Zároveň Dr. Messina pôsobí v súčasnosti aj ako emeritný profesor na Univerzite v Loma Linde (Kalifornia, USA).“.
➸ Obdobné informace o sóje píše i dr. Michael Greger v knize Jak nezemřít.
Neuropatolog František Koukolík
na své přednášce o vývoji dětského mozku v prenatálním období a po porodu na dotaz co děti rodičů Veg(etari)anů odpověděl, že s tím nemá problém, pokud doplňují potřebné živiny z jiných zdrojů, zmiňoval i sojové mléko.

Za mě je sója rostlina budoucnosti, protože má všestranné využití a je plná živin. Proto se vlastně ani nedivím, že je tak démonizovaná pofidérními články. 

Ve veganské stravě je sója plnohodnotnou živinou.
Sojové plátky

Nedostatek bílkovin 

Na takové ty každodenní mýty o bezmasé stravě a nedostatku bílkovin, rostliny taky cítí bolest, bez kravského mléka se nám budou lámat kosti… je super ozdrojovaný článek od econea.cz tady.
Já bych tu akorát psala dokola již několikrát napsané. I když osvěty asi není nikdy dost. 
A na rádoby chytré komentáře typu lovci nebo že lvovi taky nevnutíme mrkev je k přečtení od soucitně.cz tu.

Česká veganská společnost 

Veganství u dětí, těhotných a kojících žen je stále citlivé téma, protože se o tom většina zdravotníků nedovzdělává a maminky z důvodu vyhnout se konfrontaci a výhružkám gynekologů nebo dětských pediatrů svoje stravování raději nesdělují. Přitom nutričně podvyživené dítě může být i na konvenční stravě, přestože se jeví, že má všeho dost a má třeba i nadváhu.

V první řadě jsem hledala informace v této brožurce od České veganské společnosti, doporučuji ke stažení tady.

Musím říct, že neznám odpovědnější rodiče, co se stravování svých dětí týče než vegany. Ti si vše nejdřív nastudují a opravdu si dají záležet na vyváženém jídelníčku.  

Ale ani vegan nemusí mít podchycený jídelníček. Stejně tak konvenčně se stravující člověk nemusí mít podchycený jídelníček u sebe ani u dětí, pokud běžně obsahuje nevhodné potraviny (samé rohlíky, párky, přemíra cukru ve stravě i sladká pitíčka, málo ovoce, zeleniny, luštěnin, zdravých olejů). Většina v mém okolí nesní ani doporučené množství ovoce/zeleniny za den, myslí si, že když jedí maso, mají vše pokryté.

Česká veganská společnost vydala příručku pro děti, těhotné a kojící ženy.
Veganská příručka od České veganské společnosti

Vitamín B12 

Vitamín B12 je potřeba suplementovat. Ale po přečtení pár řádků k problematice vitamínu B12 mi možná dáte za pravdu, že je lepší doplňovat čistou B12, než ji přijímat přepasírovanou přes těla vystresovaných mrtvých zvířat s žalostnými životními podmínkami a stravou. Aneb jste to, co jíte. 

Vitamín B12 vytváří bakterie ve střevech nebo v půdě, takže přirozený zdroj vitamínu B12 jsou výkaly, půda a voda. Odtud se dostane na rostliny, do vody nebo do těl zvířat. Dnešním moderním způsobem života a přehnanou hygienou ho lidé takto přirozeně nepřijímají. I dobytek už dávno nežije přirozeně, kde by tento vitamín získal z potravy. Některá zvířata ve velkochovech neviděla ani trávu a slunce. Takže se hospodářským zvířatům B12 suplementuje v krmivu. 
Takto přijímají konvenčně se stravující lidé vitamín B12 z masa. 

Co teda je a není přirozené?

Rovnou si dát čistý vitamín B12, nebo jíst kvůli tomu mrtvá zvířata, kterým ten vitamín byl taky doplňován? Máme technologie a inteligence už dost, tak proč ji najednou znehodnocovat u veganství a doplňování vitamínu B12, když ho není problém získat? 

Moje vegan těhotenství a krevní testy

Moje zkušenost po dvou dětech, těhotenství, kdy si ze mě miminko bralo vápník na jeho kosti a po 5 letech kojení mám zuby ve stejným stavu. Žádný nový zubní kaz, žádné zlomeniny. Tolik k demagogii o potřebě kravského mateřského mléka na zdravé kosti a zuby. A to žádné vitamínové doplňky vápníku nejím.

Moje krevní testy před druhým těhotenství na veganské stravě byly v pořádku. Železa jsem měla k horní hranici na rozdávání (a to jsem zrovna stravu trochu flákala, měsíc už jsem si nekoupila melasu a myslela jsem si, že na železe pohořím). Na konci těhotenství (3.trimestru) jsem měla železa míň pochopitelně jako většina těhotných žen (i konvenčně se stravujících), ale pořád to bylo v normě a doktorka nedoporučovala žádné doplňky. Vápník v normě, hořčík o 0,03 mmol/l pod hranicí nic alarmujícího (nedostatek hořčíku je taky klasický neduh v těhotenství). Vitamin B12 a homocystein v pořádku, jód (TSH) taky v normě. Na čistě veganské stravě, kdy se v dalším těhotenství odstavila od kojení prvorozená dcera, jsem následně porodila syna 3,9 kg a následně kojila dál (dnes je to přes 5 let kojení s cca čtyřměsíční přestávkou). Tolik k těhotenství a kojení na veganské stravě.

Železa na veganské stravě podle krevních testů máme dostatek
Krevní testy těsně před těhotenstvím
V těhotenství na vegnaské stravě příznivě vyšly i krevní testy
Krevní testy na konci těhotenství

Děti máme dvě (5r a 1r). Obě vedeme k etickému veganství. Obě děti jsou zdravé, nikdy neměly vážné zdravotní potíže, alergie, žádná hospitalizace, nikdy neměly ani lék na snižování horečky (pochopitelně dětské nemoci a vysoké horečky měly, ale vypořádaly se s tím samy).

Máme vypozorované, že obě děti jsou vývojově napřed, oproti vrstevníkům z okolí. Naše děti chodily od 10. měsíce, prvorozená po roce začala mluvit, poznávat barvy, brzy se naučila říkat písmeno Ř, vývojově žádné vady. Obě děti jsou živé a akční.
Snad na každé kontrole s novorozenci, se mě doktorka ptala jestli opravdu pouze kojím a nepřikrmuju, s kojením a přibíráním jsme problém neměli.

Nechci to připisovat veganství, je to pochopitelně individuální, jen tím chci říct, že veganství není problém ani u dětí.

Naše děti nemají ani žádné zubní kazy, některé děti kazy mají už ve 2 letech, ale to je zase individuální. Teď mám ale u starší dcery (5,5 r) podezření na kaz, protože jsme dost polevili v takových těch padrťáckých sladkostech (jinak mlsáme zdravě). Tak uvidím na kontrole u zubaře. 

mlsat se dá zdravě i vegansky
Brownies z červených fazolí. Výživná sladkost

Můj vegan jídelníček v těhotenství

Naprostý základ je kombinace luštěnin a obilovin z hlediska bílkovin a všech potřebných aminokyselin, které se pohromadě nachází v mase. Tělo si je umí poskládat i doplnit v průběhu dne (nemusíte mít zkombinované dokonalé jídlo na jednom talíři, ale stačí i v průběhu dne).

Mezi ideální jídla patří třeba:
➸ humuss (pomazánka z cizrny/luštěnina) + kváskový chleba (obilovina)
➸ chilli sin carne + rýže/tacos/pečivo
➸ těstoviny s omáčkou z červené čočky nebo s
tempehem na styl boloňské omáčky
➸ různé indické směsi s cizrnou a k tomu obilovina (rýže, jáhly, kroupy, bulgur, kuskus, špalda…)
➸ cizrna na paprice s přílohou (obilovinou)
➸ různé husté luštěninové polévky do kterých můžete přidat i obilovinu
➸ dostupné jsou i těstoviny z luštěnin nebo luštěninová mouka (např. z cizrny), kterou jde taky zahušťovat různé zeleninové směsi nebo placky.

 
Další, zdrojem bílkovin pokud nejste bezlepkáři je seitan. Dále robi, tofu, tempeh, sojové kosty/plátky/granulát na styl mletého masa (dělala jsem teď plněné papriky).

Dnes jsou u nás na trhu různé polotovary a některé dokonce s autentickou živočišnou chutí. Mně teda chuť masa nechybí, ale těším se z každé alternativy, protože většina veganů přestala jíst maso hlavně z etických důvodu, ne kvůli chuti.
Proto se snažíme i spoustu
živočišných jídel vařit v rostlinné variantě, protože je to jen zvyk, chuť a tradice a my chceme ukázat, že můžeme zachovat a zárověň vytvářet i prospěšnější zvyky a tradice.

Takže veganská strava by měla být bohatá na luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, kvalitní oleje, zeleninu, ovoce a vitamín B12.

Kyselina listová 

Ideální je už před těhotenstvím dbát na dostatek kyseliny listové (listová zelenina, kapusta, cizrna, čočka, fazole, hrášek, květák…). U veganek by neměl být problém. Ale obecně se doporučuje ze začátku těhotenství doplňovat u všech. Já jsem ho po zjištění  těhotenství doplňovala asi jedním balením.

Vitamín B12 

O tom jsem psala výš. My doplňujeme tekutý vitamín B12 (Methylcobalamin) v čisté podobě bez přidaných látek. Vitamín B12 se vyskytuje i v některých fermentovaných potravinách, nebo v chlorelle a řasách, ale neví se, jaká je vstřebatelnost a údajně v krvi sice chemicky vypadá jako B12, ale je to prý neaktivní analog.  Proto se obecně doporučuje vitamín B12 doplňovat. Třeba se toto téma (aktivní/neaktivní B12) víc prostuduje.

Krevní testy se dělají na volnou B12, ale úplně neodpovídá skutečnému stavu v těle, proto se doporučuje testovat transkobalamin a homocystein (když jsou vysoké hladiny homocysteinu – vitamínu B12 není dostatek). 

Vitamín D 

Vitamín D si tělo vytváří samo, když je naše pokožka vystavena slunečnímu záření. My v zimních měsících doplňujeme všichni vitamín D, to se doporučuje pro všechny bez rozdílu stravování. Většina populace u nás trpí deficitem vit. D, protože v našich zeměpisných šířkách ho nezískáme dostatek. I MUDr. Jan Vojáček doporučuje doplňovat vit. D (nezávisle na stravování), přestože si naše tělo ukládá do zásoby, pořád je to málo a na konci podzimu doporučuje udělat krevní testy nebo ho rovnou doplňovat.  

V dnešním století, kdy není problém získat vitamín D, vnímám jako lepší volbu dát si čistou formu tohoto vitamínu, než kvůli tomu jíst vnitřnosti nebo rybí olej z pochybných zdrojů.

Železo 

Železo se dělí na hemové a nehemové. V rostlinné stravě je nehemové železo, které se hůř vstřebává. Ale u veganů železo obecně není problém, protože se běžně nachází ve veganské stravě. Ráno si dáváme lžičku melasy, nebo aspoň jak si vzpomeneme. Železo se vstřebává nejlíp po ránu a to nehemové se zdrojem vitamínu C (takže citronová šťáva, góji, červená paprika, kousek ovoce…). Dcera má ráda melasový čaj (lžičku melasy zaliju horkou vodou a do vlažného naliju citronovou šťávu, takový nápoj děláme někdy i na cestu ven.

Další zroje železa jsou celozrnné potraviny (peču kváskový chleba z celozrnné žitné mouky), červená řepa, sušené nesiřené meruňky a fíky nebo některé bylinky třeba kopřiva.

Třtinová melasa je skvělý doplněk železa pro vegany.
Složení třtinové melasy

Omega mastné kyseliny

Obecně bychom měli minimalizovat nasycené mastné kyseliny/tuky, což jsou margaríny, palmový a kokosový olej. Optimální poměr nenasycených mastných kyselin má olivový, řepkový a lněný olej. 

Přestože jsem měla stravou pokryté omega 3 mastných kyselin (lněný olej, vlašké ořechy, chia a konopná semínka…). V těhotenství jsem si jednou dopřála doplněk a proložila jsem to doplňkem Opti3 Omega-3 EPA & DHA pro svůj dobrý pocit. Je to olej z řas. Oproti tomu rybí olej je z ryb, které se živí těmito řasami, ale k tomu spoustou nečistot, jiných organismů a v dnešní době i mikro plastů. Lidé kvůli tomu jí ryby nebo jejich olej, ale já si zase raději dám přímo ze zdroje v čisté formě.

Běžně ho ale nesuplementujeme, dáváme si lžičku lněného oleje.

Vápník 

Každé ráno většinou dělám makovou kaši. Ale zdroj vápníku je např. brokolice, kapusta, kadeřávek, čínské zelí, sezam a tahini pasta, tofu srážené vápenatou solí, tvrdá kohoutková voda. Nebo se prodávají potraviny obohacené o vápník např. rostlinná mléka.

Vegan jídelníček obsahuje i klasické recepty akorát z rostlinných surovin
I klasická jídla se běžně dělají z rostlinných surovin a často mají i lepší výživovou hodnotu.

Jód 

Jód doplňuji Vincentkou, mořskými řasami (vaříme s řasou luštěniny nebo posypeme jídlo vločkama nori, u kombu a wakame pozor na předávkování). Klasika je sůl obohacená o jód. Další zdroj jódu je i arónie černá.

Hořčík 

Pokud v těhotenství nevychytáváte hořčík ze stravy (já doplňovala třeba denně nepraženým kakaovým bobem), doporučuju hořčíkový olej na kůži. Tělo si vezme kolik potřebuje a nemusíte užívat vnitřně žádné doplňky, kde přebytečnou dávku musí tělo vylučovat. Další možností je udělat si koupel s Epsomskou solí, je bohatá na hořčík a občas dávám i do koupele dítěti. 

Máčení a klíčení pro zdraví všichni ocení 

Základ v jakémkoliv stravovacím směru je namáčet nebo klíčit ořechy, semínka, obiloviny a luštěniny k probuzení, lepší vstřebatelnosti živin a u luštěnin hlavně kvůli nadýmání. 

Namáčení a klíčení ořechů, semen, luštěnin i obilovin pomáhá lepší vstřebatelnosti živin nejen pro vegany.
Vpravo probuzení fešáci

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že když jsem ořechy nenamáčela, bylo mi po nich těžko a říkala jsem si, že je snad radši nebudu jíst vůbec (i když mi chutnají).  
 
Doporučuju si tedy ráno/večer namočit ořechy (počet hodin závisí na druhu, třeba vlašáky na 4 h), vodu potom slít a úplně cítíte, jak jsou nadupaný živinama a lehce stravitelný, nezávisle na tom, kolik jich sníte.  
Já je pak někdy nechám zase proschnout na prkýnku (pokud je do té doby nesníme). Jsou „odemčené“ a přitom zase suché (a nemusíte řešit životnost – sníst je ten den, nebo schovat do lednice). 
 
Doporučuju namáčet i luštěniny, zvlášť pro ty, který luštěniny nadýmají, vodu klidně vyměňte 2x. Je škoda luštěniny vyřadit z jídelníčku. Luštěniny jsou základ pro zdraví, obsahují spoustu bílkovin, minerálů, vitamínů a vlákniny.  
 
Pamatuju si z jedné výživové přednášky, že by člověk měl jíst denně malou porci luštěnin (nevím přesně, asi 60g?) pro zdraví a střeva celkově. Nebo aspoň párkrát do týdne zařadit jídlo z luštěnin. Tak se přiznejte kolikrát do týdne/měsíce jíte luštěniny vy? 

Fermentované potraviny 

Z hlediska zdraví, imunity a mikrobiomu je ideální jíst fermentované potraviny. Kysané zelí, kvašené okurky, kimchi, tempeh, miso pasta, kvalitní fermentovaná sojová omáčka, fermentované rostlinné jogurty, ume ocet, tibi nápoj a základ kváskové pečivo.. 

Nápoj z Tibi krystalů je příznivý pro naši imunitu a mikrobiom a vhodný pro vegany
Tibi krystaly se živí sušeným ovocem a cukrem, který přeměňují na kyselinu mléčnou a další organické kyseliny. Tibi nápoj má spoustu blahodárných účinků.

Pálení žáhy v těhotenství

V těhotenství je pálení žáhy častý neduh. Nechtěla jsem do těla dostávat sodu s vodou, která pomůže okamžitě, ale pomáhala mi vincentka a na radu kamarádky i popíjení zeleného ječmene.

Konopný protein 

Konopný protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, bílkoviny, nenasycené tuky (má ideální poměr omega-6 k omega-3 mastným kyselinám), vlákninu, minerály a antioxydanty.

Ideální při těhotenských nevolnostech, kdy toho do těla moc nedostanete. Do jogurtu nebo smoothie ho občas dám i dětem, pokud mají zrovna období, kdy toho moc nesní nebo si jen vymrčují samé pochutinky.

Další super potravinou jsou třeba jáhly (bílkoviny, hořčík, železo). A základní surovinou v kuchyni je LSD, tedy lahůdkové sušené droždí :), k dochucení jídel (vitamíny, minerály a bílkoviny). Chutná to i dětem na těstovinách a vlastně ve všem, třeba na brokolici (mimo jiné další zdroj bílkovin).

Kojení a příkrmy 

Kojím dlouhodobě a jím tak, jak jsem byla zvyklá. Hlavně kvalitní hořkou vysokoprocentní čokoládu :). 
Příkrmy u dětí jsem jela od začátku formou BLW, tedy jídlem do ruky, dítě se s jídlem seznamuje, ochutnává a trénuje jemnou motoriku.

Příkrmy jsou od slova přikrmovat, ne nahrazovat kojení. V kojení jsem pokračovala a nebylo výjimkou, že se i v roce převážně kojilo. Vnímám to tak u ostatních a konvenčně se stravujících blízkých žen, které to rodičovství a výchovu řeší tak trochu jinak. S příkrmy si nedělají těžkou hlavu a kojí podle potřeb dítěte.

Takže dokud kojíte, máte pestrou a vyváženou stravu a doplňujete vitamín B12, dítě má vše, co potřebuje. U veganských rodin vnímám dlouhodobé kojení jako benefit pro dítě, ostatně ono je to benefitem i pro konvenčně se stravující děti. WHO doporučuje výlučné kojení do 6. měsíce a dál v kojení pokračovat do 2 let i déle. Dětem od jednoho roku doplňujeme vitamín B12.

O kojení jsem se rozepsala v článku Co by měl každý vědět o kojení.

Každopádně nejsem odborník, tak tyhle informace berte jen jako sdílení mé zkušenosti.

Pokud s něčím váháte, doporučuji konzultaci s nutričním terapeutem. Lékaři z mé zkušenosti o rostlinné stravě moc neví a měli by spoustu informací dostudovat. Výživě se prostě na školách moc nevěnují. 
 
Chystám další sérii článků na téma veganství, takže pokud vás to zajímá,  sledujte moji fb stránku nebo instagam, ať vám nic neunike.

Ať se daří!

↟↟↟↟↟

Sdílejte na fb:

Mohlo by vás také zajímat